ru | en | fi
tausta
Visit Hamina / Aktiviteetit / Saaristo ja luontopolut

Saaristo

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on perustettu v. 1982 ja siihen kuuluu n. 100 saarta ja luotoa. Kansallispuisto on tunnettu monipuolisesta linnustostaan ja sotahistoriastaan. Parhaan kuvan puistosta saa liikkumalla veneellä puiston alueella. On hyvä muistaa, että useilla saarilla on maihinnousurajoituksia erityisesti lintujen pesimisaikaan.

Haminan saaristosta kansallispuistoon kuuluu Ulko-Tammio, joka on kansallispuiston pääsaari.

Muista kansallispuiston säännöt
•                    Liikkuminen ja maihinnousu on vapaata muualla, paitsi rajoitusosissa.
•                    Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu.
•                    Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu.
•                    Telttailu ja tulenteko on sallittu osoitetuilla paikoilla.
•                    Roskaaminen ja luonnon vahingoittaminen on kielletty.
•                    Metsästys on kielletty.
•                    Pidä kotieläimet kiinni.

www.luontoon.fi/itainensuomenlahti

Luonnonsatamat

Haminan edustan saaristosta ja Itäisen Suomenlahden kansallispuistosta löytyy kauniita luonnonsatamia, joihin omatoimiveneilijät voivat kiinnittyä. Majasaari-Nuokkojen saariryhmässä on useita luonnonsatamia. Pitkä-Kotkassa voi edelleen nähdä louhinnan jäljet, sillä saaresta vietiin 1800-luvulla kiviä Pietariin Iisakin kirkon rakennusaineeksi.

Luonnonsatamia alueella ovat mm.
-                     Koivuluoto
-                     Pikku-Musta
-                     Suur-Pisi
-                     Pitkä-Kotka
-                     Majasaari-Nuokot, useita luonnonsatamia.
 

Majasaari-Nuokkojen ulkoilualue

Majasaari-Nuokkojen saariryhmä tarjoaa hienot puitteet retkeilyyn ja kalastukseen kaikkina vuodenaikoina. Alueeseen kuuluu noin 30 Haminan kaupungin omistamaa saarta. Majasaarta suositellaan erityisesti pitempiaikaisille leiriytyjille ja suojaisan laguunin muodostavia Nuokkoja lyhytaikaiseen oleskeluun. Majasaaren Maja toimii saariryhmän opastuskeskuksena. Luontoon voi tutustua useilla luontopoluilla. Majasaaren itärannalla on yhteysliikennelaituri ja aallonmurtaja, jossa on venepaikkoja. Nuokoissa kiinnittymispaikkoja on kalliossa ja kelluvassa huoltolaiturissa.

Palveluihin kuuluvat: nuotiopaikka, WC, infopiste, luontopolkuja, roskien keräyspiste, kelluva septitankkityhjennys.

Kuorsalo

Kuorsalon saari on ikivanha ankkuripaikka ja idäntien etappi. Patikkaretki sammaleisten, vanhojen metsien läpi tai sileitä kalliopolkuja pitkin palauttaa mieliin entisajan saaristolaiselämän. Saarella on useita kiinnostavia kävelyreittejä, jonka varrella voi tutustua saaren monimuotoiseen luontoon. Nähtävää tarjoavat mm. viikinkiaikaiset röykkiöhaudat, näköalapaikat saaren korkeimmalla kohdalla Vironvuorella, vanha luotsiasema ja hautausmaa. Kuorsalossa on edelleen ympärivuotista asutusta. Siellä sijaitsee Mikkelin hiippakunnan vanhin edelleen käytössä oleva hautausmaa.

Veneilijät voivat rantautua saaren koillisrannalla sijaitsevaan vieraslaituriin.

Täältä pääset Kuorsalo-Seura ry:n nettisivuille.

Tammio

Tammio on Haminan eteläisin, aikoinaan kyläksi rakennettu ulkosaari. Tammion kalastajakylä on erittäin kaunis ja tutustumisen arvoinen – täällä voi tuntea aitoa saaristolaishenkeä! Kesäkuun heleänä päivänä kävely saaren huumaavan tuoksuvilla, kauniilla sireenikujilla on elämys. Muutoin saaren luonto koostuu sekä silokallioisista että kivikkoisista rannoista ja rantaniityistä. Saaressa on edelleen ympärivuotista asutusta. Tammion vanhassa kalamajassa sijaitsee saariston elämää esittelevä kotiseutumuseo. Museon aukioloaikoja voi tiedustella numerosta 040 742 0141. Tammion kalastajakylän suojaksi on rakennettu aallonmurtaja, johon vierasveneet voivat kiinnittyä. Reittiliikenne touko–syyskuussa Tervasaaren matkustajasatamasta.


(Tammio)

Ulko-Tammio

Ulko-Tammio on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston helmi. Saaren upea luonto karuine rantakallioineen ja rehevine lehtoineen on vaikuttava. Ulko-Tammion alue on oiva kohde lintujen tarkkailijoille. Museotykit ja toisen maailmansodan aikainen, miehistösuojaksi tarkoitettu luola kertovat alueen sotahistoriasta. Ulko-Tammion luoteislaidalla on suojainen lahdenpoukama vierailevia veneilijöitä varten. Saaren itärannalla on veneille sopiva, itätuulille avoin, kaunis lahti grillivarustuksineen. Saaren palveluihin kuuluvat:  nuotiopaikka, WC, infopiste, luontopolku,

Reittiliikenne kesä-heinäkuussa Tervasaaren matkustajasatamasta.


(Ulko-Tammio)

 

Luontopolut

Haminassa ympäristön monimuotoisuuteen voi tutustua useilla luontopoluilla, joita löytyy sekä kaupungin keskustasta, saaristosta että maaseudulta. Karttoja saa Haminan matkailusta ja saariston luontopolkujen opasvihkosia saarten opastuspisteistä. Eväät reppuun ja retkelle!

Retkeilijän Etiketti -opas (Toimi oikein Suomen luonnossa)

Saariston luontopolut

Majasaarten-Nuokkojen alueella on useita merkittyjä luontopolkuja. Luontopolkujen lähtöpaikka on kunkin saaren yhteysliikennelaituri. Laiturialueella on opastaulu.

Majasaaren luontopolku 2,4 km kartta

Ulko-Nuokon luontopolku 1,4 km kartta

Sisä-Nuokon luontopolku 2,5 km kartta

Riisiön luontopolku 2,2 km kartta

Tammiossa ei ole varsinaista luontopolkua, mutta kävelyretkiä voi tehdä kalastajakylän vanhoja polkuja ja sireenikujia pitkin.

Ulko-Tammiossa on luontopolku, joka esittelee saaren monipuolista luontoa ja sotahistoriaa. Polku kulkee miehistösuojaksi rakennetun luolan läpi. Reitin varrella on myös näkötorni.

Ulko-Tammion esite ja kartta

Kuorsalossa ei ole merkittyjä luontopolkuja. Omatoimisesti voi tutustua useisiin kiinnostaviin kävelyreitteihin läpi sammalmetsien tai pitkin sileitä kallioita.


(Majasaari)

Muut luontopolut

Kirkkojärven luontopolku

Aivan Haminan keskustan tuntumasta lähtee Kirkkojärven kiertävä luontopolku, joka kulkee arvokkaalla luonnonsuojelualueella ja sen lähiympäristössä. Luontopolun varrelle on sijoitettu seitsemän rastitaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja hiukan historiastakin. Kirkkojärven luontopolulla voi liikkua jalan tai pyörällä. Polun pituus on n. 6 km; polun alkupäässä on lintutorni.

Kirkkojärven luontopolun kartta ja esite

Taskalin luontopolku

Taskalin luontopolku johdattaa kulkijan tutustumaan Taskalinmäen rehevään lehtoluontoon ja lammen rannan ainutlaatuiseen tervaleppäkorpeen. Polun varrella on 22 rastitolppaa, jotka kertovat paikallisesta luonnosta, eläimistöstä ja kulttuurista. Luontopolulla on hyvä käyttää merkittyjä reittejä ja polkuja maaston kulumisen estämiseksi. Polun pituus on n. 2,5 km.

Taskalin luontopolun kartta

www.luontosiivet.fi

Heinälammin luontopolku

Turkialla (n. 25 km Haminan keskustasta) sijaitseva luontopolku on perustettu vuonna 1998 luonnontilaisten Heinälampien itärannalle. Polun varrella kulkijaa opastetaan tuntemaan erilaisia metsätyyppejä ja luonnon muodostumia. Polun varrelle on pystytetty yksitoista opastustaulua, joiden sijainti on merkitty alla olevasta linkistä löytyvään karttaan.  Luontopolku on 1,8 km pitkä ja se on merkitty puihin merkityillä sinisillä täplillä.  Polun loppupäässä on nuotiopaikka, laavu ja käymälä, jotka ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Niiden yhteyteen on varattu polttopuita. Kohde soveltuu myös talviretkeilyyn.

Ajo-ohje: Aja Haminasta valtatie 26 Lappeenrannan suuntaan noin 25 kilometriä. Käänny vasemmalle Turkiantielle pian Pyhällön Salen jälkeen. Turkiantieltä käänny Riilahdentielle. Aja Riilahdentietä niin kauan eteenpäin, että tulee kyltti vasemmalle, jossa lukee "Luontopolku". Luontopolun lähtöpiste ja opastetaulu on tämän tien päässä.

Heinälammin luontopolun kartta

Horessootin polku

Horessootin luontopolku tarjoaa kulkijalleen upean metsäisen maiseman. Polku lähtee Myllyhovin läheisyydessä olevalta kalliolta mikä on myös oiva pysäköintipaikka autoille. Reitti on merkitty nuoliopastein sekä polun varsilla on esittelytauluja, jotka kertovat paikan historiasta. Levähtää voit myös polun varsilla olevilla penkeillä. Polkujen pituudeksi tulee n. 2 km.

Aloituspaikan osoite: Myllykyläntie 196, 49630 Hamina

Horessootin luontopolun kartta

Portimon polut

Haminan pohjoispuolen kylien, Husulan, Kannusjärven ja Kitulan, välillä risteilevä polkuverkosto on uusin Haminan retkeilyreiteistä. Eri pituiset reitit on merkitty metsässä sinisin täplin ja risteyksissä opaskyltein. Maisemat vaihtelevat upeista järvinäkymistä hienoihin hiekkaharjuihin, jylhiin mäntymetsiin ja kauniisiin maaseutumaisemiin.  Lähtöpaikkoja mm. liikuntakeskus Ruissalossa, Vehkalinna Husulassa, Vehkarinne Kannusjärvellä ja Kisapirtti Kitulassa.

Reittien varrella  2 laavua ja näkötorni.

Reitistön vaelluskartan voit noutaa Haminan matkailupalveluista. Opaskartan nettiversion löydät täältä. Tarkan kuvauksen reitistä löydät myös Outdoors Finland -hankkeen sivuilta.