ru | en | fi
tausta
Visit Hamina / Kaupunki / Haminan historiaa / Haminan linnoitus

Haminan linnoituksen historiaa

Ruotsi perusti Haminan kaupungin 1721 Suuressa Pohjan sodassa tuhoutuneen Vehkalahden paikalle, ja kaupunkia alettiin linnoittaa. Kuusibastionisen linnoituksen rakennustyöt tehtiin ruotsalaiskenraali Axel von Löwenin johdolla. Haminan linnoitus on harvinainen ympyrälinnoitus. Se edustaa Välimeren maissa kehitettyä renessanssin ihannekaupunki-ideaa ja sen esikuvana voidaan pitää Pohjois-Italian Palmanovaa. Tähdenmuotoisen linnoituksen vallimuurien ulospäin työntyvät kulmat muodostavat kuusi Suomen sen ajan linnoitettujen kaupunkien mukaan nimettyä bastionia: Helsingin, Haminan, Savonlinnan, Lappeenrannan, Hämeenlinnan ja Turun bastionit.


(Lappeenrannan bastioniin alettiin rakentamaan kaupunginpuistoa eli Kesäpuistoa vuonna 1853 pormestari Hornborgin ehdotuksesta.)

Kun Hamina Ruotsin ja Venäjän välisen Hattujen sodan jälkeen solmitussa Turun rauhassa 1743 liitettiin Venäjään, linnoitustyöt olivat vielä pahasti kesken. Venäläinen kenraali Aleksandr Suvorov kuitenkin vauhditti rakennustöitä 1791-92. Suvorovin jälkeen Kaakkois-Suomen linnoittaminen jäi hollantilaissyntyisen insinöörikenraali Jan Peter van Suchtelenin vastuulle ja hän alkoikin 1800-luvun alussa soveltaa uutta linnoitusjärjestelmää, kaponierilinnoitusta. Hänen  suunnitelmiensa mukaan vuodesta 1803 alkaen kaupungin pohjoispuolelle, nykyiseen Kirkkojärveen rajoittuvalle reunalle alettiin rakentaa suurta keskusbastionia. Linnoituksen keskusbastionin molemmin puolin valmistuivat lisäksi kaponieeri-varustukset, jotka saivat nimekseen Puolikuu 1 ja 2. Keskusbastionin historiaa

Haminan linnoitus menetti sotilaallisen merkityksensä Suuriruhtinaskunnan aikana, ja sitä alettiin osittain purkaa. Jo Haminan rauhan solmimisen jälkeen 1809 ja vuosisadan lopulla osa linnoituslaitteista, mm. nykyisen Kauppatorin paikalla sijainnut Helsingin bastioni, purettiin.


(Helsingin bastioni purettiin 1889. Sen paikalla on nykyään Haminan Kauppatori. Linnoituksen komentajan lipputorni vuodelta 1790 on jäänyt muistoksi paikalla sijainneesta bastionista.)

Haminan kaupunki aloitti linnoituksen korjaustyöt 1957, ja keskusbastionin entisöinti käynnistyi 1978. Kasemattiholviston rakentamiseen käytettiin yli puoli miljoonaa tiiltä, ja entisöinti kesti kaksikymmentä vuotta.


(Haminan linnoitus on edellen hyvin nähtävissä)