ru | en | fi
tausta
Visit Hamina / Nähtävyydet / Muut historialliset kohteet

Haminan historiallisia kohteita

 


Ympyräkeskusta ja linnoitus

Vanhan keskustan ympyräkaduilla nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Kaupunkia ja sen historiaa voi tarkastella laajemmin keskustaa ympäröivän linnoituksen valleilta.

Haminan matkailutoimistossa on jaossa Kävely vanhassa Haminassa- esite, jonka avulla on helppo suunnistaa.

 

Hamina Bastioni - Keskusbastioni

Kaupungin linnoituksen bastioneista suurin on 1803-11 rakennettu keskusbastioni. Sen 58 kasemattia, muurattua holvia, suunniteltiin alun perin pomminkestäviksi varastotiloiksi.

Nykyisin keskusbastioni on Hamina Bastioni -tapahtuma-areena, joka saa kesäisin suojakseen Euroopan suurimman telttakatoksen. Nouseviin katsomoihin mahtuu jopa 3 000 katsojaa. Holvistot on varustettu nykyajan tekniikalla ravintoloineen ja näyttelytiloineen.

Raatihuoneenkatu 12
Kartta


Raatihuone

Kahdeksan sädekadun keskipisteessä sijaitseva Raatihuone (1798) toimii nykyään kaupungin keskushallinnon toimitilana. Se on kaupungin virastojen ohella ehtinyt suojata kattonsa alla mm. pankkia, puoteja, putkaa, poliisilaitosta ja linnoituksen päävartiotakin 1800-luvun alussa. Tornin Könninkello lyö tasatunnein.

Raatihuoneentori 1
Kartta


Tanelinkulma

Haminassa 1800-luvulta lähtien vaikuttaneen, venäläistä alkuperää olevan Aladinin suvun uusrenessanssi- eli nikkarityylinen kaupunkipalatsi, jonka on suunnitellut Waldemar Aspelin, rakennettu vuonna 1889. Rakennuksessa toimii mm. Konditoria-kahvila Huovila.

Raatihuoneentori 8
Kartta


Reserviupseerikoulu - RUK

Päärakennus vuodelta 1898 (Jacob Ahrenberg) oli alun perin Haminassa 1821-1903 toimineen Keisarillisen Suomen Kadettikoulun päärakennus. Vuodesta 1920 päärakennus on ollut Reserviupseerikoulun käytössä.

Maneesi vuodelta 1832 (Carl Ludvig Engel) on entinen ratsastusmaneesi, nykyisin juhlasali.

Pieni tiilirakennus RUK:n puistossa on kaivo 1860-luvulta.

Kadettikoulunkatu 6
Kartta


Varuskuntakerho

Rakennus oli entisen Keisarillisen Suomen Kadettikoulun johtajan virka-asunto ja on tyyliltään venäläistä punatiiliarkkitehtuuria, rakennettu vuonna 1863 (E. B. Lohrmann). Vuodesta 1918 rakennuksessa on toiminut upseerikerho. Toimii nykyisin myös ravintolana.

Kadettikoulunkatu 3
Kartta


Linnoituksen vartiorakennukset

Linnoitettuun Haminaan pääsi kolmesta puomein ja nostosilloin varustetusta portista, joista jokaisen kupeella oli vartiorakennus. Keskiaikainen Turku–Viipuri valtatie, Kuninkaantie, kulki kaupungin halki Lappeenrannan portilta Viipurin portille.

Lappeenrannan portin vartiorakennus 1774
* Mannerheimintie 7
* Päävartiona 1840–1974. Ulkoasu on alkuperäisessä muodossa.

Kartta

Viipurin portin vartiorakennus 1774
* Kadettikoulunkatu 6
* Ulkoasu muutettu. Nykyään RUK:n käytössä.

Kartta

Meriportin vartiorakennus 1776
* Maariankatu 13
* Satamaan johtaneen väylän vartiorakennus. Yksityisomistuksessa.

Kartta


Tykistökomentajan talo

Alun perin linnoituksen tykistön komentajan asuintaloksi 1798 rakennettu. Uusklassinen julkisivu on perua 1800-1900 -lukujen vaihteen korjaustöistä. Yksityisomistuksessa.

Kasarminkatu 5
Kartta
 
 

 


Federleyn talo

Uusrenessanssityylisessä 1890-luvun päärakennuksessa on toiminut mm. apteekki, jonka apteekkareina toimivat  A. Nymalm ja myöhemmin A. T. Federley. Waldemar Aspelinin suunnittelema rakennus on saneerattu asuinkäyttöön ja on yksityisomistuksessa.

Pikkuympyräkatu 10
Kartta

 

 

 


Hotelli Seurahuone

Arkkitehtitoimiston Kiseleff & Heikel 1890 suunnittelema rakennus on maamme vanhimpia hotelli-ravintoloita. Yläkerran Marski-kabinetissa on Tove Janssonin 1952 maalaamat Hamina-aiheiset seinämaalaukset. Kivijalassa on ravintola Hostina Kompassi, jonka seiniä ja ikkunoita koristavat Eino Kaurian maalaukset.

Pikkuympyräkatu 5
Kartta


Arvilommin talo

Rapatun 1849 rakennetun puutalon uusrokokootyylinen ulkoasu on harvinainen maamme kaupunkiarkkitehtuurissa. Talossa on toiminut mm. apteekki. Yksityisomistuksessa.

Pikkuympyräkatu 26
Kartta


Hugo Simbergin syntymäkoti

Taidemaalari Hugo Simberg (1873–1917) asui perheensä kanssa talossa 6-vuotiaaksi. Päärakennus on rakennettu 1829 ja oli alun perin tiilestä, pohjoispäähän on lisätty hirsiosa 1846. Nykyinen klassinen ulkoasu on 1920-luvulta. Talossa toimii nykyisin Haminan seurakunnan nuorisotyön toimitila Herran Kukkaro.

Pikkuympyräkatu 34
Kartta


Ruutikellari

Hämeenlinnan bastionissa sijaitseva ruutikellari vuodelta 1785 on kunnostettu taidegalleriaksi ja kokoustiloiksi. Toimi viime sotien aikaan viestikeskuksena. Piha-alueella on japanilaistyylinen kirsikkapuisto.

Roopertinkatu 11
Kartta


Pormestarin talo

Vuonna 1866 rakennettu talo on Suomen merkittävimpiä porvaristaloja rakennuksineen ja puustoineen. Asuinrakennukset ja talousrakennus ovat myöhäisempireä. Yksityisomistuksessa. Pihapiirissä on majoitusta Pormestarin kammarissa.

Mannerheimintie 7
Kartta


Raittiustalo

1884 toimintansa aloittaneen raittiusyhdistyksen talo rakennettiin 1902.  Nykyään talossa toimii Kino Hamina ja Haminan Teatteri.

Isoympyräkatu 30
Kartta

 


Puistotalo ja Kesäpuisto

Karl August Wreden 1884 suunnittelema rakennus on toiminut hotellirakennuksena ja Ruotsalaisen Seuraklubin käytössä. Nykyisin se on musiikkiopiston tiloina. Kesäpuisto perustettiin 1850-luvulla Lappeenrannan bastioniin.

Puistokatu
Kartta


Lipputorni

Helsingin bastionin kärkeen rakennettiin 1790 linnoituksen komentajan lipputorni. Bastioni ja vallit sen ympärillä purettiin 1889. Alue oli Haminan rauhan 100-vuotisjuhlallisuuksien pitopaikka. Tornin ulkoseiniin sijoitettiin tällöin sodan tapahtumista venäjäksi kertovat marmoritaulut.


Kaupungin kesäinfo
Kaivokatu 6
Lipputorni on avoinna kesä-elokuussa ma-pe klo 9-17, la-su 10-15
p. 040 577 4472
Kartta


Asemarakennus

Alun perin yksityisradan Inkeroinen-Hamina asemarakennus vuodelta 1899. Laajennuksien jälkeen rakennus tuli VR:n omistukseen vuonna 1916. Rautatieliikenne loppui 1968. Nykyisin toimii linja-autoasemana.

Läntinen Asemakatu 2
Kartta


Vallin koulu

Waldemar Aspelinin 1888 suunnittelema, alun perin ruotsalainen nais- ja tyttökoulu, myöhemmin yhteiskoulu, vuodesta 1939 kansakoulu. Nykyään mm. päiväkodin ja leikkikoulun toimitila.

Vallikatu 4
Kartta

Museolaivat


S/S Hyöky

Entinen majakkalaiva Helsinki. Hyökyllä on kahvila-ravintola ja laivamuseo, jossa myydään mm. pullolaivoja. Kesäaikaan Hyökyllä järjestetään tapahtumia.

Tervasaari
puh. 040 763 3757
http://www.hyoky.info/

Kartta

 

MuseohonaajaMerikarhu

Museoalus / satamajäänsärkijä Merikarhu on rakennettu USA:ssa vuonna 1943 Normandian maihinnousua varten. Merikarhu palveli kaupungin satamahinaajana aina vuoteen 1974 saakka, jonka jälkeen alus vuokrattiin jäänmurtotehtäviin Saimaan kanavalle. Lopullisesti hinaaja Merikarhun palvelu hinaajana loppui 1990, kun se siirrettiin Tervasaaren satamaan museolaivaksi.

Kesällä 2016 Merikarhuun voi tutustua Merikarhun kertomaa -opastetulla kierroksella keskiviikkoisin klo 12-14.

Tervasaari
Merikarhun Perinneyhdistys ry
puh. 045 315 6500

Kartta

Tapahtumat

Kaikki tapahtumat Ilmoita tapahtuma